Δόλιχος Αγώνας Δρόμου 26, 27 & 28 Απριλίου 2024
6944338410
info@doliho.gr

Περιγραφή Διαδρομής Ρίο Ολυμπία

ΑΓΩΝΕΣ » Ρίο Ολυμπία » Η Διαδρομή » Περιγραφή Διαδρομής Ρίο Ολυμπία

Ανατολή ηλίου 06:34-Δύση 20:11

Απόσταση: 145 km
Θετική υψομετρική: 4.498 μ. – Αρνητική: 4.480 μ.

Ασφάλτινος δρόμος 52 χλμ. – Χωματόδρομος 93 χλμ.
Ενδιάμεσοι σταθμοί τροφοδοσίας 17

Εκκίνηση από  το ‘HOTEL ΑΠΟΛΛΩΝ’ στο Ρίο, στις 09:00 πμ.  και κινούμενοι πάντα σε άσφαλτο ακολουθώντας τα σήματα κατεύθυνσης που υπάρχουν στο οδόστρωμα φθάνουμε στην παλαιά Εθνική οδό όπου περνώντας με μεγάλη προσοχή στην απέναντι πλευρά και ακολουθώντας πάντα τα σήματα φθάνουμε στο ποταμό Χάραδρο όπου τον διαβαίνουμε περνώντας μέσα από το νερό για μήκος 4-5 μ. και βάθος όπως υπολογίζεται για εκείνη την εποχή 10 έως 20 cm. Εδώ θα πρέπει οι αθλητές να έχουν προβλέψει ή να χρησιμοποιήσουν σακούλες που θα προμηθεύσει η διοργάνωση. Μόλις περάσουμε το ποτάμι κατευθυνόμαστε αριστερά τον ανηφορικό δρόμο (θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από αυτό το σημείο αρχίζει μια συνεχής ανάβαση για 10 χλμ., φθάνοντας σε υψόμετρο 1000 μ.) Ανηφορίζοντας συνεχώς σε ασφαλτόδρομο φθάνουμε στο 1ο σταθμό στη περιοχή Χάραδρον και στο 8,1 χλμ. της διαδρομής μας. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι εδώ υπάρχει άφθονο τρεχούμενο παγωμένο νερό από την πηγή που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον σταθμό. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδρομή από εδώ και μπρος θα κινείται σε χωματόδρομο για αρκετά χιλιόμετρα.

Φεύγοντας από τον σταθμό και κινούμενοι πάντα σε ανηφορικό δρόμο κατευθυνόμαστε προς το όρος Παναχαϊκό όπου μπαίνουμε στον χωμάτινο περιφερειακό του δρόμο. Ανηφορίζοντας πάντα τον χωματόδρομο φθάνουμε κάποια στιγμή στο ψηλότερο σημείο του στο 14,6 χλμ. και σε υψόμετρο 1000 μ. όπως αναφέραμε και προηγούμενος. Από το σημείο αυτό και μετά ο χωματόδρομος αρχίζει να κατηφορίζει μέχρι τον 2o σταθμό στην περιοχή Πουρναρόκαστρο και στο 20,8 χλμ. της διαδρομής μας.

Φεύγοντας από τον σταθμό μπαίνουμε σε ανηφορικό πετρώδες μονοπάτι μήκους 500 μ. Στο τέλος του μονοπατιού ξαναμπαίνουμε σε χωμάτινο αγροτικό δρόμο με ανηφορική κλίση για 2,5 περίπου χλμ. Στην συνέχεια ο δρόμος συνεχίζεται σχεδόν επίπεδος για άλλα 2,5 χλμ. περίπου μέχρι να καταλήξει σε μία απότομη κατηφόρα που στο τέλος της στο 26,8 αρχίζει επίσης κατηφορικός τσιμεντόδρομος και στη συνέχεια μετατρέπεται σε άσφαλτο μέχρι να καταλήξει στον 3ο σταθμό έξω από το χωριό Κεφαλόβρυσο σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία κάτω από καταρράχτη στο 27,9 χλμ. της διαδρομής μας.

Φεύγοντας από τον σταθμό και κινούμενοι πάντα σε ασφάλτινο δρόμο με ανηφορική κλίση για 2 χλμ. συνεχίζουμε σε δρόμο με κατηφορική κλίση μέχρι το  32,3 χλμ. Στο σημείο αυτό οι δρομείς πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή γιατί αφήνουν τον ασφάλτινο κεντρικό δρόμο και παίρνουν το δεξιό κατηφορικό τσιμεντόδρομο όπου μετά από λίγο καταλήγει σε έντονο ανηφορικό μέχρι να φτάσει στο 4ο σταθμό στην περιοχή Λατσέϊκα και συγκεκριμένα στο 34 χλμ. της διαδρομής μας.

Φεύγοντας από τον σταθμό και ανεβαίνοντας μια μικρή ανηφόρα μπαίνουμε στ χωμάτινο μονοπάτι γεμάτο πέτρες για 800 μ. περίπου μέχρι να φθάσει σε ένα στενό πέρασμα για 100 μ. όπου οι δρομείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί μέχρι να το περάσουν.

Με το πέρασμα του μονοπατιού και αφού συναντήσουμε τρεχούμενο νερό στα αριστερά μας κατευθυνόμαστε δεξιά κάτω και αμέσως αριστερά στον ξεροπόταμο όπου για 9200 μ. κινούμαστε στη κοίτη του σε έδαφος κατάσπαρτο από πέτρες και βράχια και λίγο νερό σε μερικά σημεία. Ακριβώς μετά από την πορεία των 900 μ. και ακολουθώντας τα σχετικά σήματα κατευθυνόμαστε δεξιά πάνω σε ένα πέρασμα ανάμεσα από του θάμνους και τα δένδρα που περιβάλλουν την όχθη μέχρι να καταλήξουμε σε λιβάδι όπου το διασχίζουμε μέχρι να βγούμε σε αγροτικό χωματόδρομο που μετά από 650 μ. καταλήγει σε ελαφρά ανηφορικό τσιμεντόδρομο.


Βρισκόμαστε πλέον στη περιοχή της Αγίας Παρασκευής Τοπόλοβας. Μετά από πορεία 700 μ. στον τσιμεντόδρομο μπαίνουμε σε ασφάλτινο δρόμο και αφού σε ένα σημείο και συγκεκριμένα στο 37,7 χλμ. πάμε ευθεία σε χωμάτινο μονοπάτι για 300 μ. ξαναμπαίνουμε στον ασφάλτινο δρόμο και τον ακολουθούμε στα αριστερά μέχρι την διασταύρωση με τον κεντρικό δρόμο στο 39,4 χλμ. και τον οποίο ακολουθούμε σε δεξιά κατεύθυνση προς Χαλανδρίτσα για 3,2 χλμ. όπου θα συναντήσουμε πηγή στα αριστερά μας και ένα κατηφορικό μονοπάτι το οποίο θα κατέβουμε για 1100 μ. και θα φθάσουμε στον ο σταθμό μας στη πλατεία του χωριού Μίραλι με άφθονες πηγές και πολύ φιλόξενους κατοίκους στο

43,8 χλμ. της διαδρομής μας.

Αφήνοντας τον σταθμό μετά από διαδρομή 100 μ. πάμε αριστερά κάτω τον χωματόδρομο όπου σε κατηφορική πορεία 1,8 χλμ. συναντάμε τον οδικό άξονα Ε4 και αφού τον διασχίσουμε κάθετα με πολύ προσοχή συνεχίζουμε τον κατηφορικό χωματόδρομο μέχρι να ξαναβγούμε σε ασφάλτινο δρόμο στο 48,6 χλμ. όπου πάμε αριστερά για να καταλήξουμε στον 6ο σταθμό στην περιοχή Βαλμαντούρα και στο 51,1 χλμ. της διαδρομής μας.


Από εδώ και μέχρι τον επόμενο σταθμό και ακολουθώντας συνέχεια ανηφορική πορεία οι δρομείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τουλάχιστον όσο αφορά την σηματοδότηση γιατί σε αρκετά σημεία θα αφήνουμε τον ασφάλτινο δρόμο και θα μπαίνουμε σε χωμάτινα μονοπάτια μέχρι την διασταύρωση έξω από τον Καλούσι στο 59,2 χλμ. όπου βγαίνουμε σε ασφάλτινο δρόμο και ακολουθώντας δεξιά πορεία φθάνουμε στο χωρίο Καλούσι όπου βρίσκεται ο 6ος σταθμός και το 59,3 χλμ. της διαδρομής μας.

Αφήνοντας το Καλούσι και κινούμενοι πάντα σε ασφάλτινο τερραίν για 1,6 χλμ. στρίβουμε αριστερά για Αλποχώρι. Ο ασφάλτινος δρόμος μετά από 1 χλμ. θα μετατραπεί σε χωμάτινο αγροτικό δρόμο με κατηφορική κλίση για 6 χλμ. περίπου μέχρι που συναντάμε τον ασφάλτινο δρόμο έξω από το χωριό που αφού τον ακολουθήσουμε σε ευθεία πορεία φθάνουμε στο Αλποχώρι, ένα πολύ γραφικό χωριό ειδικά για τους δρομείς που θα περάσουν μέρα. Στο σημείο αυτό βρίσκεται οι 7ος σταθμός μέσα σε πηγές με τρεχούμενο νερό και στο 67,7 χλμ. της διαδρομής μας.

Φεύγοντας από τον σταθμό και κινούμενοι πάντα σε ασφάλτινο δρόμο με έντονη ανηφορική κλίση μέχρι το σημείο έξω από το χωριό Σπαρτιά και στο 69,5 km όπου μπαίνουμε εκ νέου στα αριστερά μας σε χωμάτινο ανηφορικό δρόμο πλην κάποιων κατηφορικών κομματιών μέχρι να φθάσουμε στον ασφάλτινο δρόμο στο 75,6 km τον οποίο θα πάρουμε προς τα δεξιά και θα καταλήξουμε στην πλατεία τοι χωριού Καλέτζι, χωριό με ιδιαίτερη πολιτική ιστορία στον 8ο σταθμό,  κεντρικό σταθμό με ότι αυτό συνεπάγεται, σε υψόμετρο 900 μ. και ακριβώς στο 76,2 χλμ. της διαδρομής μας.

Αφήνοντας το Καλέτζι μετά από 600 μ. στρίβουμε δεξιά και παίρνουμε τον χωμάτινο αγροτικό δρόμο με κατηφορική κλίση μέχρι να ξανασυναντήσουμε την άσφαλτο μετά από 4 χλμ. Σε αυτό το σημείο πάμε αριστερά στον ασφάλτινο δρόμο και μετά από 900 μ. μπαίνουμε στο χωριό Κούμπερι με πηγή στα αριστερά μας, συνεχίζουμε με την πορεία μας πάντα στον ίδιο δρόμο για άλλα 1300 μ. που συναντάμε το χωρίο Δροσιά όπου βρίσκεται ο 10ος σταθμός στο 82,9 χιλ.της διαδρομής μας.


Περνάμε και αυτό το χωριό και μετά από 900 μ. ακριβώς στο 83,6 χλμ. στρίβουμε αριστερά σε χωματόδρομο τον οποίο ακολουθούμε μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Πτέρη σε υψόμετρο 520 μ.(πρέπει να επισημάνουμε ότι και σε αυτό το χωριό υπάρχει τρεχούμενο νερό) και αφού διανύσουμε περίπου 600 μ. ανηφορικό ασφαλτόδρομο στο σημείο που υπάρχουν δύο εικονοστάσια στα αριστερά μας μπαίνουμε εκ νέου σε κατηφορικό χωματόδρομο μέχρι την είσοδο του χωριού Σκιαδάς όπου ξανασυναντούμε τον ασφαλτόδρομο που θα μας βγάλει στο 11ο σταθμό μας στην έξοδο του χωριού όπου υπάρχουν πηγές με κρύο νερό στο 93 χλμ. της διαδρομής μας και σε υψόμετρο 480 μ.


Συνεχίζουμε στον ασφαλτόδρομο με ανηφορική πλέον κλίση και μετά από 1200 μ. μπαίνουμε σε κατηφορικό χωματόδρομο που υπάρχει στα δεξιά μας. Μετά από πορεία 1300 μ. στον χωματόδρομο με μαντριά στα δεξιά μας και ακριβώς στο 95,3 χλμ. συναντάμε στα αριστερά μας ένα μονοπάτι το οποίο θα ακολουθήσουμε. Εδώ θα πρέπει να αφήσουμε για λίγο την περιγραφή για να τονίσουμε στους δρομείς ότι τα επόμενα 5 χλμ.  είναι και από τα πιο δύσκολα της διαδρομής, ειδικά ότι αφορά την σωστή κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές, γιατί δεν υπάρχουν προδιαγεγραμμένα μονοπάτια.


Η διαδρομή σε αρκετά σημεία περνά μέσα από λιβάδια και λιόφυτα και για αυτό οι δρομείς θα πρέπει να ακολουθούν τα σήματα με ιδιαίτερη προσοχή. Μπαίνοντας λοιπόν στο μονοπάτι και μετά από εναλλαγές πορείας ανάμεσα σε λιβάδια και χωματόδρομους φθάνουμε στο ποταμό Πηνειό που χωρίζει την Αχαΐα από την Ηλεία, τον οποίο οι αθλητές θα πρέπει να περάσουν και να βρεθούν στην απέναντι όχθη. Την περίοδο διεξαγωγής του αγώνα τον βάθος του νερού θα είναι ανάμεσα σε 15 έως 20 cm. Η διοργάνωση θα έχει φροντίσει να τοποθετήσει σχοινί για όσους θέλουν να αποφύγουν πιθανά γλιστρήματα, οι αθλητές όμως θα πρέπει να έχουν προβλέψει να έχουν 2ο ζευγάρι από παπούτσια και κάλτσες για να αλλάξουν μόλις περάσουν το ποτάμι όπου βρίσκεται ο 12ος σταθμός της διαδρομής μας στο 98,4 χλμ.


Μετά από 200 μ. περίπου συναντάμε ένα αγροτικό δρόμο τον οποίο διασχίζουμε καθέτα και περνώντας μέσα από ένα ανηφορικό λιόφυτο κινούμαστε για μια πορεία περίπου 2 χλμ. σε ανηφορορικά μονοπάτια, λιβάδια και λιόφυτα. περιοχή που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα μέχρι να φτάσουμε στο επάνω αγροτικό χωματόδρομο που μας οδηγεί στην περιοχή Κάπελη με υψόμετρο 460 μ..
Κάνουμε αριστερά παίρνοντας τον ασφάλτινο δρόμο με κατεύθυνση προς Πανόπουλο και αφού περάσουμε την διασταύρωση του πάει για Αμαλιάδα, μετά από 1100 μ. αφήνουμε τον ασφάλτινο δρόμο και μπαίνουμε στα δεξιά μας σε μονοπάτι που μας οδηγεί στο περίφημο δάσος της Φολόης.


Είναι το μοναδικό, επίπεδο δάσος της Ελλάδας, έκτασης 218.000 στρεμμάτων, που αποτελείται από βελανιδιές και είναι ενταγμένο στο δίκτυο NATURA 2000 λόγω της σπουδαιότητας του, η οποία εκτιμάται από την αρχαιότητα.


Κινούμαστε μέσα στο δάσος σε χωμάτινους πάντα δρόμους και με ιδιαίτερη προσοχή στα σήματα. Μετά από πορεία 4 χλμ. ακριβώς, βγαίνουμε πάλι σε ασφάλτινο δρόμο. Σε αυτό το σημείο πάμε αριστερά για 300 m και αμέσως μετά στρίβουμε δεξιά σε νέο χωμάτινο μονοπάτι όπου μετά από 1 χλμ. βγαίνουμε σε νέο ασφάλτινο δρόμο και στον 13ο σταθμό στην περιοχή Ζηρέϊκα σε υψόμετρο 590 μ. ακριβώς στο 108,1 χλμ της  διαδρομής μας.


Ακολουθούμε την άσφαλτο και μετά από διαδρομή 1500 μ. στρίβουμε αριστερά σε χωμάτινο αγροτικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στο φαράγγι του Ερυμάνθειου Κάπρου. Η μυθολογία αναφέρει ότι εδώ, ο Ηρακλής έριξε δίχτυ για να πιάσει τον Ερυμάνθειο Κάπρο.


Μετά από πορεία 1 χλμ. ο δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει μέχρι να φτάσει κάτω στον ποταμό Πηνειακό Λάδωνα μια περιοχή εκπληκτικού φυσικού κάλλους, ακριβώς στο 113,5 χλμ. και σε υψόμετρο 330 μ.. Αφού περάσουμε την γέφυρα ο δρόμος αρχίζει  να ανηφορίζει απότομα και μετά από διαδρομή 1 χλμ. σε υψόμετρο 470 μ. και αφού προηγουμένως (300 μ. πριν) έχουμε περάσει μια πηγή στα δεξιά μας βγαίνουμε σε ασφάλτινο δρόμο.


Τον ακολουθούμε στα αριστερά μας και μετά από 1100 μ. φθάνουμε στο 14ο σταθμό στον οικισμό της Πεύκης με πηγές στο κέντρο του χωριού σε υψόμετρο 530 μ. και ακριβώς στο 115,8 χλμ. της διαδρομή μας.

Αφήνουμε τον σταθμό πάντα σε ασφάλτινο δρόμο με ανηφορική κλίση όπου μετά από διαδρομή 3,7 χλμ. που στο τέλος της καταλήγει σε κατηφόρα, συναντάμε στα δεξιά μας ένα χωμάτινο αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε στην κατηφορική του πορεία με ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές κατεύθυνσης για να φτάσουμε μετά από 2,5 χλμ. από το σημείο που μπήκαμε στον χωματόδρομο στο 15ο σταθμό στην Παλαιά Πέρσαινα, ένα εγκαταλελειμμένο οικισμό, που μας μεταφέρει σε ταινίες θρίλερ, σε υψόμετρο 500 μ. και ακριβώς στο 122 χλμ. της διαδρομής μας.

Φεύγοντας από τον σταθμό και ακολουθώντας πάντα τον χωματόδρομο αφού περάσουμε μέσα από ένα λιόφυτο χωρίς εμφανές μονοπάτι απλά ακολουθώντας τα σήματα μετά από μια μικρή ανηφόρα ο χωματόδρομος αρχίζει πάλι να κατηφορίζει οδηγώντας μας στο χωριό Νεράιδα, ένα αμφιθεατρικό χωριό όπως το βλέπουμε από ψηλά κατεβαίνοντας.  Σύμφωνα με τους ντόπιους πήρε την ονομασία του από τις νεράιδες που κατοικούσαν εκεί μιας και εκεί βρίσκονται οι πηγές του Ενιπέα ποταμού.


Φθάνοντας στην Νεράιδα αρχίζει ασφαλτόδρομος, στην έξοδο του χωριού υπάρχει πηγή στα δεξιά μας με κρύο νερό. Αφήνοντας το χωριό βγαίνουμε στη γέφυρα του ποταμού Λεστενίτσα, αμέσως μετά την γέφυρα πάμε αριστερά και μετά από 50 μ. δεξιά στον χωμάτινο αγροτικό δρόμο όπου μετά από μια έντονη ανηφόρα μήκους 2,3 χλμ., την τελευταία της διαδρομής μας, μπαίνουμε σε ασφαλτόδρομο και φθάνουμε στο 16ο σταθμό στο χωριό Κρυονέρι όπου υπάρχουν πηγές στην πλατεία, σε υψόμετρο 450 μ. και ακριβώς στο 131,2 χλμ. της διαδρομής μας.

Αφήνοντας τον σταθμό κινούμαστε σε ελαφρά ανηφορικό και μετά σε κατηφορικό ασφάλτινο δρόμο για περίπου 2800 μ. Σε αυτό το σημείο στρίβουμε αριστερά στον τσιμεντόδρομο και πάλι αριστερά σε αγροτικό χωματόδρομο, τον ακολουθούμε και μετά από 6 χλμ περίπου φτάνουμε στον τελευταίο σταθμό 17ο, στο χωριό Κλαδέος με υψόμετρο 120 μ. και ακριβώς στο 140 χλμ. της διαδρομής μας.

Αφήνουμε τον σταθμό αφού ήδη έχουμε μπει σε ασφάλτινο δρόμο με πορεία την Αρχαία Ολυμπία, περνάμε διαδοχικά τα χωριά Μάγειρας και Κοσκινάς κινούμενοι πάντα σε ασφαλτόδρομο και μπαίνουμε στην Αρχαία Ολυμπία και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, τερματίζουμε μπροστά στον Αρχαιολογικό χώρο 145,6 χλμ. όπου θα μας περιμένει ένα στεφάνι ελιάς σαν ανταμοιβή της υπεράνθρωπης αυτής προσπάθειας.

Κατάκοποι, εξουθενωμένοι, άυπνοι με πόνους παντού αλλά γεμάτοι από μαγικές εμπειρίες και το υπέροχο συναίσθημα ότι ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια μας καταφέραμε κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι στον κόσμο μπορούν να καταφέρουν.